Pilot Raam

Hoe zorgen we ervoor dat onze woningen toekomstbestendig zijn of worden? Om het antwoord te vinden op die vraag, zijn we in 2018 gestart met een pilot in de wijk Raam. Op deze pagina leest u hier meer over.

Aanleiding pilot

Het toekomstbestendig maken van onze woningen is belangrijk, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Maar: hoe pak je dat aan? Als gemeente kunnen we dat niet alleen, we hebben bewoners nodig om te leren hoe we dit samen aanpakken. Tegelijk moeten woningen ook voldoen aan de duurzaamheid eisen van de rijksoverheid, inclusief het uitvoeren van de plannen om alle wijken van het gas af te krijgen. Hoe gaan we samen met deze uitdagingen aan? De pilot is een leertraject om te bekijken wat inwoners zelf kunnen doen, welke verantwoordelijkheid bij de overheid en/of nutsbedrijven moeten liggen, hoe moet je zo’n proces in zijn geheel inrichten en zijn er goede instrumenten die ons helpen om woningen daadwerkelijk toekomstbestendig te maken?

De pilot

In totaal maken 165 woningen deel uit van de pilot. Het zijn woningen op Bosveld en op Raam. Deze woningen zijn in 1971/1972 gebouwd. In de loop der jaren hebben meerdere eigenaren aanpassingen gedaan, zoals dubbelglas, spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Tijdens deze pilot bekijken we aan de hand van een tool van WoonConnect naar de mogelijkheden per woning: welke mogelijke aanpassingen kunnen en moeten gedaan worden om het huis toekomstbestendig te maken?

Iedere deelnemer (woningeigenaar) heeft toegang tot de tool van WoonConnect en kan zelf bepalen welke aanpassingen en investeringen zij willen doen. Adviseurs van diverse partijen helpen hierbij. Ook zijn er regelmatig bewonersavonden, waarbij de stand van zaken besproken wordt. Zo komen we samen steeds meer te weten over een goede aanpak om alle woningen in Uden op den duur toekomstbestendig te maken!