Isoleren

Techniek: geschreven door Remco Rijntjes

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Maar liefst 2 van de 3 woningen in Nederland hebben nog geen goede isolatie (bron: Milieu Centraal). Er zijn veel commerciële bedrijven die beloven jouw huis te isoleren. En op internet is enorm veel informatie en goedbedoeld advies te vinden. Uleco geeft op deze pagina een aantal tips om te beginnen met isoleren. En daarnaast verwijzen we je door naar websites waar je meer achtergrondinformatie kunt krijgen.

Uleco werkt momenteel aan het opleiden van energiecoaches die jou over een paar maanden ook kunnen helpen bij het checken van de isolatie van jouw huis en vertellen wat je kunt doen om dak, muren, ramen of vloer beter te isoleren.

Je huis isoleren heeft veel voordelen: in de winter is het minder koud, je hebt minder last van tocht, en het levert lagere energiekosten op. Daarnaast bespaar je CO2-uitstoot en je bereidt je voor op energieneutraal wonen. De overheid vindt het ook belangrijk dat je je huis isoleert. Daarom zijn er subsidies voor woningisolatie: die helpen je om de kosten van isoleren te verlagen.

Kijk vooral op milieucentraal.nl voor voorbeelden hoeveel je kunt besparen:

Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.200 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 2.600 m3 gas per jaar nodig. Dat is ruim 2 keer zoveel! Milieu Centraal heeft berekend dat van geen naar goede isolatie zo’n € 1.600 per jaar kan schelen aan energiekosten bij een gasprijs van € 1,20 (de gasprijs op lange termijn). Hoeveel jij nu gaat besparen, hangt af van welke gasprijs je betaalt.

De voordelen van isoleren

Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis beter ‘in te pakken’ met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen. Sommige mensen denken dat dit veel rommel en gedoe geeft, maar veel delen van je huis zijn prima te isoleren zonder verbouwing. Het resultaat van die inpakactie is een prettiger en warmer huis en lagere energiekosten.

Meer weten over de verschillende soorten isolatie? Kijk op de website van Milieu Centraal voor meer informatie over bijvoorbeeld de kosten van verschillende vormen van isolatie en de verwachte opbrengsten. Zij hebben een overzicht gemaakt per ‘soort woning’ zoals een hoekwoning, rijtjeswoning of vrijstaand huis. Klik op het onderwerp om naar de website van Milieu Centraal te gaan:

1. Vloer- en bodemisolatie

Vloer- en bodemisolatie zorgen dat kou en vocht uit de bodem niet uw huis binnenkomen. Dit betekent een warmer, comfortabeler en gezonder binnenklimaat in huis.

2. Isolerend glas

Ramen zijn een zwak punt in uw woning waar veel warmte verloren gaat. Isolerend glas vermindert warmteverlies via de ramen zo veel mogelijk. Als u enkel glas of standaard dubbel glas heeft in huis, kunt u merken dat dit niet goed isoleert.

3. Dakisolatie

Dakisolatie houdt de warmte beter in huis, want warmte stijgt van nature op. Dakisolatie is daarom de maatregel die het meeste energie bespaart. Door het dak of de zoldervloer van isolatie te voorzien bespaart u flink op de energiekosten. Ook zorgt het voor meer comfort in huis. In de winter blijft uw woning warmer en in de zomer houdt dakisolatie de warmte buiten.

4. Muurisolatie

Met muurisolatie voorkomt u dat warmte via de muren uit het huis weglekt. Uw woning blijft beter warm in de winter, wat voor meer comfort zorgt en lagere stookkosten. In de zomer blijft het koeler in huis. Muurisolatie kunt u aanbrengen in de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur), of aan de binnen- of buitenzijde van de muren van uw woning.

Nadelen van isoleren

Heeft isoleren ook nadelen? Ja, daar zijn we eerlijk in. Want natuurlijk kost isoleren ook geld. Het voordeel is dat je in de toekomst een lagere energierekening hebt, in de winter minder last van kou en tocht hebt, en in de zomer minder last hebt van de warmte. Lagere energiekosten betekenen dat jouw maandbedrag lager is dan het maandbedrag zou zijn geweest als je niet had geïsoleerd: je krijgt dus geen geld terug, maar hoeft minder te betalen.

Maak gebruik van subsidie voor isolatie

Heb je niet genoeg spaargeld om je isolatiemaatregel te betalen of wil je dit liever achter de hand houden? Kijk dan op Energiesubsidiewijzer.nl welke subsidies er landelijk en lokaal beschikbaar zijn. Wil je kijken of je geld kunt lenen? Doe dan de leencheck op Energiebespaarlening.nl of check bij je hypotheekverstrekker wat de mogelijkheden zijn voor een extra hypotheek.

Frisse lucht

Daarnaast betekent isoleren ook dat er minder frisse lucht meer binnenkomt in je huis. Als jouw woning beter wordt ingepakt door isolatie zoals HR++-glas of goede naad- en kierdichting, komt er minder schone lucht naar binnen. Het is dan belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie voor voldoende zuurstof in huis en het afvoeren van vocht. Ventileren door het openzetten van jouw ramen of via roosters in de ramen, maakt het effect van isoleren juist kleiner. Daarom zijn er allerlei slimme manier om te ventileren, maar toch de warmte binnen te houden (in de winter) of de warmte buiten te houden (in de zomer). Op de website van Brabant Woont Slim is meer informatie te vinden over bijvoorbeeld mechanische ventilatie en balansventilatie.

Welke typen ventilatie zijn er?

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie type C wordt er voortdurend vuile lucht afgezogen in de woning. Verse lucht komt tegelijkertijd de woning binnen via ventilatieroosters en (kiep)ramen.

  • Voordeel:
    • Gezond binnenklimaat
  • Nadeel:
    • Afvoerbuizen nodig
    • Koude stroming via roosters, die moet worden opgewarmd.
    • Hogere stookkosten
Centrale balansventilatie

Balansventilatie is een systeem waarbij evenveel lucht wordt afgevoerd als aangevoerd. Beide op een mechanische manier. In combinatie met warmteterugwinning wordt de warmte uit de afvoerlucht overgedragen aan de binnenkomende lucht.

  • Voordeel:
    • Gezond binnenklimaat
    • Zeer energiezuinig door warmteterugwinning
    • Geen last van koude stroming
  • Nadeel:
    • Goede isolatie en naad- en kierdichting nodig
    • Ruimte voor kanalen nodig
Decentrale balansventilatie

Bij decentrale of lokale balansventilatie wordt de aanvoer en afvoer van lucht per ruimte mechanisch geregeld. Er zit een ventilatie-eenheid in de muur. Dit kan ook met warmteterugwinning gebeuren, zodat de aangevoerde verse lucht voorverwarmd wordt met de warmte uit de afvoerlucht.

  • Voordeel:
    • Gezond binnenklimaat
    • Zeer energiezuinig door warmteterugwinning
    • Geen kanalen nodig
    • Goedkope optie: alleen de woonkamer ventileren
    • Geen last van koude stroming
  • Nadeel:
    • Er moet een gat in de muur gemaakt worden
    • Met veel kamers, wordt deze oplossing duur
    • Meerdere apparaten = meer onderhoud
    • Er moet stroom zijn op elke plek